Regeldruk en verantwoordelijkheid weegt zwaar voor praktijkhouders

Gepubliceerd op 26 september 2021 om 13:30

Steeds meer praktijkhouders staan onder een enorme regeldruk en hebben last van het teveel verantwoordelijkheden. Ergens begin ik de indruk te krijgen dat hierop een taboe ligt. Dat kan natuurlijk ook komen omdat ik praktijk houders coach en ondersteun naar meer balans en daarom het vaker tegenkom. Dat het een 'kinderwagen effect' is dat ik dit zo ervaar, maar toch wil ik er over schrijven vandaag. Kinderwagen effect is dat als je zelf net moeder bent geworden ineens heel veel kinderwagens op straat ziet die je eerst niet zag, natuurlijk waren die er maar je interesse lag er niet dus filterde je ze onbewust uit het straatbeeld. Je kunt t ook 'knappe mannen effect noemen' als ik vroeger vrijgezel was zag ik ineens heel veel knappe mannen die ik daarvoor niet zag. In ieder denk ik toch dat ik een taboe signaleer op het 'tegen burn out' aanzitten van praktijk eigenaren en behandelaars. Er wordt wel gesproken over de regeldruk die te hoog is maar praktijk eigenaren vinden naar een executive coach gaan toch best een grote stap. Als ze eenmaal met me in gesprek zijn hoor ik, zonder uitzondering: "Had ik t maar eerder gedaan."

Er is een enorm tekort aan tandartsen, of, zoals ik vandaag las bij een "omdenker" las, is er een overschot aan patiënten. Het is maar hoe je het bekijkt. In ieder geval komen er geen studieplaatsen bij en heeft t kabinet de mondhygiënisten meer ruimte gegeven taken over te nemen van tandartsen en zich te laten bijscholen en registreren.  Tot zover wordt de pilot na een jaar als positief geëvalueerd.  Dat is een ontwikkeling die de tandartsen natuurlijk wel ontlast. Tóch geeft het ook spanningen merk ik, tandartsen vinden toch het lastig om bepaalde behandelingen helemaal over te dragen aan de mh. En de mh vindt het lastig als bijv een tandarts de foto's herbeoordeeld en voelen zich nog steeds niet altijd serieus genomen. De onderlinge werkverhouding is veranderd en soms geeft dat extra spanning.  Maar in de meeste gevallen wordt de pilot met geregistreerd mh als succesvol ervaten.

 

In ieder geval is er in het aansturen van een praktijk best veel veranderd in korte tijd.  En per 1 januari 2022 neemt de regeldruk nóg meer toe voor praktijk houders. Ik zie hele leuke ambitieuse jonge praktijkhouders tegen overspannen aan tegenover me zitten. Het altijd verantwoordelijkheid dragen, iedereen aansturen (en eerlijk is eerlijk ook erg vaak checken) voelt vermoeiend. "Agentje spelen' is niks aan, ik heb t al caker genoemd dat micromanagen enorm op de loer ligt en helicopeteren veel meer nodig is als er zoveel op je bord ligt. Maar veel praktijkhouders en behandelaars hebben voor hun gevoel niet de tijd of kans om "op te stijgen" naar dat niveau. 

Het ART heeft een alamerend advies afgegeven, het gaat daarin zover dat zelfs de nut en noodzaak van regels in twijfel worden getrokken. Als praktijkhouder wordt je mooi gepeopled dus met al die zinloze verplichte updates

Het ART, Adviescollege Toetsing Regeldruk signaleert ook dat veel praktijk houders de regeldruk dusdanige belemmering vinden dat ze nu openlijk grote vraagtekens zetten bij de nieuwe regels die zorgaanbieders dwingen elk jaar een ellenlange vragenlijst in te vullen over hun financiële huishouding. Het is toch ook van de zotte! 

In de analyse van de zogenaamde regeling Jaarverantwoording Wmg (pdf): ‘[…] hebben ze het volgende beschreven: 'Het college [blijft] van mening dat nut en noodzaak van een stapeling van controle- en verantwoordingsinstrumenten onvoldoende zijn aangetoond. […] Verder constateert het college dat er geen goed zicht is op de omvang van regeldruk die als gevolg van de nieuwe wetgeving optreedt, voor welke groep ondernemers de regeldruk toeneemt, voor welke zij afneemt, en in welke mate.’*

Ik kan daar echt boos om worden. De mondzorg is zo essentieel in het inzetten van voorkomen van chronische aandoeningen én ten behoeve van de algehele gezondheid, waarom wordt het praktijk eigenaren lastiger gemaakt ipv makkelijker? Dit geldt trouwens ook voor huisartspraktijkhouders. Zij gaan ook gebukt onder de enorme bureaucratie en regeldruk/ kwalititatief personeelstekort. Menig huisarts zit overspannen thuis. Niet omdat ze het vak niet meer leuk vinden, nee, het wordt ook hen bijna onmogelijk gemaakt nog ruimte te maken om de passie voor het vak te voelen. Belachelijk. 

Waarom wordt het praktijk eigenaren lastiger gemaakt ipv makkelijker?

Praktijk manager in dienst nemen lijkt een oplossing, maar veel praktijk managers hebben niet de mate van zelfstandigheid en overkoepelend denken dat de praktijkhouder ze helemaal op metaniveau los kan laten gaan. Soms brengt een praktijk manager zelfs nog meer stress met zich mee. Ik leid zoals je weet via de KDMS Academy zelf praktijk managers op, in te delen in 3 niveau's en ik constateer vaak een spanningsveld tussen de pm en praktijk eigenaar. Enerzijds vanuit de pm die zich dan in een spagaat voelt tussen eigenaar en mondzorgteam, anderszijds vanuit de eigenaar die t gevoel heeft zelf nog evenveel werk te hebben. Dit spanningsveld geeft ook weer extra werkdruk voor de eigenaar die hij/zij vaam lastig kan bespreken. Binnen het team voelt het als 'not Done' en buiten het team begrijpen weinig coaches of anderen hoe het echt werkt op een praktijk. Moet je dát ook nog uitleggen en dat kost óók weer energie. Dus daar beginnen we dan maar niet aan.

 

Als praktijk eigenaren bij me komen staat het water hen vaak aan de lippen. Niet financieel maar wel emotioneel. Ik zie soms krachtige praktijk eigenaren die echt niet meer weten waar ze de tijd vandaan moeten halen om óf het zelf allemaal te doen of een pm aan te sturen/ in te werken.  

 

Een grote keten heeft nu besloten om te stoppen met praktijkmanagers. Ik hoorde dat het een financieel gegrond besluit is maar ik kan me voorstellen dat hiermee ook t spanningsveld verdwijnt.

 

Zij hebben nu alle taken gedelegeerd onder t bestaande personeel en een regiomanager bewaakt de processen. Ik ben heel benieuwd hoe dat gaat. Ik geloof helemaal niet ineen zelfleidend team namelijk. De grootste schreeuwer bepaalt meestal de praktijk visie en de focus ligt gauw op 'getting things done' ipv 'op kwaliteit'. 

Als het continue zoeken naar gekwalificeerde werknemers én de regeldruk de passie voor het vak in de weg gaat staan is er toch echt sprake van een fundamenteel probleem

In ieder geval of je het linksom of rechtsom keert hebben praktijkeigenaren helemaal van kleinere praktijken, met of zonder pm enorm veel regeldruk. En die regeldruk en verantwoordelijkheid én de krapte op de arbeidsmarkt weegt zelfs op een gegeven moment niet meer op tegen de passie voor het hebben van een praktijk. Het is ongelooflijk hoeveel tandartsen me benaderen om te vragen of ik iemand ken die hun praktijk wil opkopen.  Ze zijn er klaar mee. Hebben de balans op gemaakt en onderaan de streep zit het werkplezier in behandelen en patiënten contact en niet in regelen en agentje spelen. Logisch. Maar oh wat een gemiste kans. Executive coaching is zo effectief namelijk om wél balans te vinden die wil zoekt.  Natuurlijk moet je evenveel regelen maar dat kun je delegeren of out sourcen door bijv vpm Virtual Praktijk Management van mij. Je kunt met een gerust hart administratie overdragen naar me, protocollen laten verfrissen, verslagen laten maken, telefoon overnemen, infomedics bijhouden etc. Ik heb geen aansturing nodig. Ik snap t zo wel.

 

Maar los daarvan wil ik graag als executive coach me blijven inzetten voor praktijkhouders. Ik ben geen leiderschapscoach die "drukt op de pijn" maar oplossingsgericht werkt, versterkende tools aanreikt en bewezen coaching methodieken hanteert. Een praktijkhouder moet altijd sterk zijn, altijd verantwoordelijk zijn, altijd plezier uitstralen, altijd de verstandige zijn, altijd overkoepelend denken, tenminste dat idee wordt vaak door ze zelf ook opgelegd. Bij mij kun je je verhaal kwijt, hoef je niet de sterkste te zijn, mag je je twijfels en onzekerheden uiten. Maar ook kijken we naar hoe het anders kan. Hoe je vanuit je authenticiteit kunt leidinggeven zonder jezelf te verliezen. Want leidinggeven kan ook heel leuk zijn, uitdagend en energie geven. Dat mag je jezelf best gunnen! Wil je ook een gesprek met me? Druk op de knop

Ondanks dat bekend is dat praktijkeigenaren onder enorme druk werken, is er toch een taboe op het nemen van een coach, dat taboe wil ik als executive coach voor praktijk eigenaren doorbreken. Ik ben er voor je. Mijn sessies werken als een versterkende stuwende kracht binnen je praktijk. 

* Bron KNMT site  dank aan Dental International  voor het mogen delen van foto's van hun leidingloze units. Www.dental.nl


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.